Prva razstava sodobne kinetične keramike v Kranju

Prva razstava sodobne kinetične keramike v Kranju

V Kranju se je ta teden začel festival keramike Kroginkrog z raznovrstnim programom delavnic z glino, večernih pogovorov, koncertov in razstav. Osrednjo razstavo πr kvadrat predstavlja sedmih keramičnih instalacij v prostoru, ki jo organizirata Layerjeva hiša in Galerija Prešernovih nagrajencev. Odprtje bo ta petek, 12. aprila, ob 18. uri.

Kako spraviti kvadrat v krog, krog pa v Kranj?
Osrednja razstava πr kvadrat predstavlja sodobne keramične projekte, ki raziskujejo material in njegove senzorične potenciale. Na različnih lokacijah mestnega jedra Kranja bo od petka, 12. aprila, premierno na ogled pet keramičnih produkcij, v Galeriji Prešernovih nagrajencev pa aktualni postavitvi dveh nagrajenk Prešernovega sklada. Z razstavo iz cikla Tihožitje - Kruh se predstavlja akademska kiparka Dragica Čadež, ena prvih, ki so se v Sloveniji posvečali skulpturi kot odprti formi. V masivni glineni skulpturi Hiša zvok in keramiko spaja akademska kiparka magistra Mojce Smerdu, ki je odločilno vplivala na razvoj novih usmeritev v slovenskem kiparstvu zadnjih desetletij.

Ivana Petan, keramična umetnica, na prostoru nekdanjega stolpa Vovkov vrt gradi odnos med keramičnimi skulpturami in vetrom ter obiskovalce vabi, da vstopijo v instalacijo z namenom haptičnega doživljanja. Rok Oblak, industrijski oblikovalec, se s hiperobjektom Trk na Plečnikovem stopnišču navezuje na grški ortodoksni ritual metanja keramičnih loncev skozi okna na ulice ob poslavljanju od zime za veliko noč. Nataša Sedej, kiparka in keramičarka, poetično in subtilno postavitev Ministrstvo za sanjarjenje v Stolpu Škrlovec pripravi iz bele gline, papirnate gline in žice ter narekuje igro svetlobe in senc v prostoru. Tridimenzionalni kolaž in svetlobna prostorska instalacija je delo V praznini podiplomske študentke unikatnega oblikovanja keramike na ALUO Maruše Mazej, s katerim raziskuje psihologijo zaznavanja in deprivacijo čutov. Interaktivna instalacija Nike Erjavec Zvenenje misli temelji na zvočnemu in taktilnemu dialogu teles ter je eksperimentalna serija avtoričinega raziskovanja senzoričnih potencialov umetnosti. Prostorski postavitvi Mazejeve in Erjavčeve bosta na ogled v Medprostoru ob Layerjevi hiši.

Spremljevalni razstavni program festivala poteka v Layerjevi hiši. Povezovanje gline in tekstila v delu Rojstvo / Dotik predstavita Ana Haberman in Vesna Štih.  David Almajer pripravlja razstavo fotografij z motivi povečav glazur pod mikroskopom, Eva Berce pa keramičnih svetlobnih ambientov. V Mergentalerjevi ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa se v sredo, 17. aprila, odpira razstava Marka Pogačnika z naslovom Geokulturni manifest. Z njim umetnik opozarja na neuglašenost družbe in narave ter na prebujajočo se ekološko zavest.

Slepi do svojega avtoportreta iz gline
Keramični festival Kroginkrog s programom delavnic in razstav nagovarja tudi senzorično depriviligirane, slepi in slabovidni bodo z mentorico Nino Koželj ustvarjali svoje avtoportrete. Kako oblikovati glino brez vida pa bo tema delavnice, ki udeležence vabi k kiparjenju z glino v popolni temi. Del delavnic, ki se posveča nevidnim skupinam, podpira projekt Evropskega socialnega sklada, ki ga Zavod Carnica, upravljalec Layerjeve hiše, organizira skupaj s škofjeloškim Zavodom O.

Delavnice naslavljajo tudi delo na lončarskih vretenih, mentorica delavnice bo Živa Slavec, in alternativne načine peke keramike, kot so raku in baltski raku - obvara, ki je tradicionalna beloruska tehnika peke, udeležencem jo bo predstavil Miha Štiglic. Po navdihu bo svojo peč zgradil keramik David Almajer, ki bo na Glavnem trgu ob zaključku festivala prikazal visokotemperaturno žganje in poskušal doseči temperaturni rekord - najhitrejši dvig do 1000 stopinj Celzija v eni uri.

Keramična in kulinarična tradicija
Ustvarjalni program bo ob zaključku festivala, 20. 4., popestrila kulinarična sobota. Ta bo v znamenju gorenjskih specialitet, ki združujejo kulinarično in keramično tradicijo, podbreške potice, kranjskih štrukljev in česnove posmojenke. Podbreška potica je s svojo originalnostjo že navdušila evropske poslance v Strasbourgu, na veliko noč pa se bo s potico z nadevom iz suhega sadja sladkal sam papež, saj naslednji teden potice romajo v Vatikan. Pristno znanje in receptura iz samih lokalnih sestavin - od 17 standardnih je kar 12 podbreških - bodo v soboto okušali tudi obiskovalci Kranja. V petek, 19. aprila, organizatorji vabijo še v Galerijo Prešernovih nagrajencev, kjer bo potekal pogovor s slovenskim etnologom dr. Janezom Bogatajem, enim največjih strokovnjakov tradicije in gastronomije pri nas. Ohranjanje kulturne in kulinarične dediščine Gorenjske in njena promocija predstavljata pomemben del priprav na kandidaturo Kranja za evropsko prestolnico kulture.


09. 04. 2019, ob 12:10