V Kranju razstava del desetih slovenskih akademskih slikarjev

V Kranju razstava del desetih slovenskih akademskih slikarjev

V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Vidno, a ne za vedno akademskih slikarjev, nagrajencev Prešernovega sklada Milana Eriča in Zvonka Čoha. V času trajanja razstave bodo v galeriji potekale tudi otroške delavnice in spremljevalni dogodki. Razstava v Kranju prikazuje oba umetnika kot slikarja in ilustratorja, za odrasle in za mlade, za oba pa velja igrivost, ki veje iz njunih del.

 

Umetnika bo na odprtju razstave predstavil umetnostni zgodovinar Sarival Sosič, odprtje pa bo z glasbenim nastopom popestril Julijan Erič. Razstava bo na ogled do 30. oktobra. V času trajanja razstave bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj potekale otroške delavnice, na katerih bodo o knjižnih ilustracijah Milana Eriča in Zvonka Čoha govorili Anja Štefan, Andrej Rozman Roza, Roman Gašperin in Marjan Kovačič Beltram.

 

Za 3. oktober pripravljajo vodstvo po razstavi z ustvarjalcema, 25. oktobra pa vodstvo s Sosičem, po katerem bo sledil pogovorni večer z umetnostnim zgodovinarjem in umetnikoma, ki ga bo vodil vodja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj Marko Arnež. Novembra in decembra se bodo v galeriji predstavili izbrani avtorji knjižnih izdaj, ki sta jih ilustrirala Erič in Čoh. Milan Erič se je rodil leta 1956 v Slovenj Gradcu. Leta 1979 je diplomiral na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani in tam dve leti kasneje končal tudi slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, risanim filmom in ilustracijo. S kolegom Čohom sta doslej večkrat sodelovala, za svoja dela pa je prejel vrsto nagrad. Zvonko Čoh se je rodil leta 1956 v Celju. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1981 diplomiral iz slikarstva in tam študij nadaljeval s slikarsko specialko. Deluje na področjih ilustracije, stripa, vizualnih komunikacij, umetniškega animiranega filma in televizijskega oglaševanja. Za svoja dela je dobil več nagrad. Erič in Čoh sta nagrado Prešernovega sklada prejela leta 1999 za celovečerni risani film Socializacija bika?, ki velja za izjemen dosežek v slovenski kinematografiji. To je prva in do danes edina risanka celovečernega obsega na Slovenskem in je nastala po tradicionalnem, klasičnem oblikovalnem postopku iz tisočev ročno izrisanih animiranih podob. Z več kot domiselno in duhovito, izvrstno animirano risbo sta avtorja uprizorila učinkovito zgrajeno, dramatično igrivo filmsko zgodbo o perečih in komičnih pojavih naše sodobnosti, v širokem tematskem razponu med ljubeznijo in politiko, realnostjo in fantastiko - vseskozi z občudovanja vredno lucidnostjo in blesteče natančnim satiričnim humorjem, je zapisano o obeh nagrajencih na spletni strani Galerije Prešernovih nagrajencev.

12. 09. 2018, ob 11:17